Sovellusten asentaminen ja päivitys sovellusarkistosta

Sovellusarkisto mahdollistaa palvelimelle esiasennettujen sovelluspakettien asentamisen omaan levytilaan helposti ja nopeasti vain muutamalla hiiren klikkauksella.

Perinteisesti sovellukset on asennettu kotisivutilaan sovellusvalmistajan ohjeiden mukaan käsin. Yleensä tämä on tarkoittanut sovelluksen asennuspaketin lataamista sovellusvalmistajan sivuilta, purkamista omalla koneella ja tiedonsiirtoa FTP:llä palvelimelle, tietokannan luomista palvelimelle ja sovelluksen konfigurointia käsin. Nykyisin taas sovellusarkisto tekee nämä kaikki toimet puolestasi helposti muutamassa sekunnissa ja parilla hiiren klikkauksella.

Sovellusarkistomme sisältää yli 20 sovellusta, joiden joukosta löydät niin yleisimpiä julkaisujärjestelmiä (esim. Wordpress, Joomla tai Drupal) kuin vaikkapa verkkokauppoja (OsCommerce, Cubecart, Magento). Sovellusarkiston käyttäminen edellyttää kuitenkin tietokantatukea, mikä löytyy alkaen Huone-webhotellipaketista.

Sovellusarkistoon pääset klikkaamalla hallintapaneelissa 'Sovellukset':

Hallintapaneeli: sovellukset

'Asennetut sovellukset' -välilehdeltä näet webhotelliisi aikaisemmin asentamat sovellukset, sekä sen, onko niihin tarjolla päivityksiä. Uuden sovelluksen asentaminen tapahtuu välilehdeltä 'Asenna uusi sovellus webhotelliisi':

Hallintapaneeli: sovellusarkisto - haku nimellä

Sivulta näet joukon erilaisia aihealueita, joita klikkaamalla pääset kunkin aiheen mukaisiin sovelluksiin. Voit myös käyttää hakua sovellusten löytämiseen sovellusarkistosta. Tässä esimerkissä haemme ja asennamme palvelintilaan sovellusarkiston uusimman Wordpress -julkaisujärjestelmän. Aloita syöttämällä Sovellus-hakukenttään 'Wordpress' ja paina tämän jälkeen 'Etsi':

Hallintapaneeli: sovellusarkisto - sovelluksen asentaminen

Löydettyäsi haluamasi sovelluksen sen asentaminen tapahtuu sovelluksen kohdalta löytyvästä 'Asenna' -painikkeesta. Jos painat suoraan 'Asenna', sovellus asennetaan oletussijaintiin pika-asennuksena. Jos kuitenkin haluat määrittää esimerkiksi sovelluksen kohdepolun ja kirjautumiseen käytettävät käyttäjätunnukset, valitse painikkeen oikean laidan valikosta 'Asenna (Mukauta)'. Ruksi seuraavalta sivulta kohta 'Hyväksyn tämän sopimuksen ehdot' sekä paina 'Seuraava'.

Hallintapaneeli: sovellusarkisto - asentaminen

'Sovellus asennetaan sijaintiin' -kohdassa voit määritellä mihin sijaintiin sovellus asennetaan. Mikäli olet luonut webhotelliisi aliverkkotunnuksia, voit valita asennetaanko sovellus johonkin näistä, vai pääverkkotunnukseesi. Lisäksi mikäli haluat asentaa sovelluksen johonkin alihakemistoon, tässä voit määritellä myös sellaisen /-merkin jälkeen.

Huom!Mikäli haluat sovelluksen avautuvan suoraan domainistasi (esim. www.omadomainisi.fi) älä syötä /-merkin jälkeen alihakemiston nimeä. Tällöin sovellus asennetaan suoraan httpdocs-hakemistoon. Huomaathan kuitenkin, että tällöin mahdollisesti levytilassa olevat vanhat kotisivut ylikirjoittuvat - eli mikäli sinulla on tarkoitus korvata vanhat kotisivut esim. Wordpress-sivuilla, mutta vanhojen sivujen tulisi toimia uusien rakentamisen ajan, voi olla järkevämpää asentaa uudet kotisivut erilliseen hakemistoon (esim. 'wordpress') ja tehdä tähän ohjaus näiden ohjeiden mukaisesti vasta siinä vaiheessa kun kotisivut on tarkoitus julkaista.

Kohdan 'Kytke automaattiset päivitykset päälle' rastittamalla voit lisäksi määritellä, huolehtiiko hallintapaneeli automaattisesti sovelluksesi päivittämisestä uusimpaan, jolloin sen tietoturva säilyy automaattisesti hyvänä. Haittapuolena päivitys lisää riskiä toimintakatkoksille, sillä mikäli asennat sovellukseesi lisäosia tai ulkoasupohjia, jotka eivät välttämättä tulevaisuudessa ole yhteensopivia sovellusten uudempien versioiden kanssa, voi automaattinen päivitys aiheuttaa ennakoimattoman toimintakatkoksen. Toimintakriittisille sivuille emme suosittele tämän valinnan tekemistä, vaan päivitykset kannattaa toteuttaa manuaalisesti ja etukäteen suunnitellen.

Hallintapaneeli: sovellusarkisto - asentaminen

Alempana kysytään vielä muita tietoja koskien mm. ylläpidon tunnusta. Valitsemalla 'Luodaan sovelluksen hallintaan kokonaan erilliset käyttäjätunnukset' voit tässä yhteydessä syöttää käyttäjätunnuksen, jolla kirjaudut sovelluksen ylläpitokäyttöliittymään. Vaihtoehtoisella valinnalla 'Anna ylläpidon oikeudet olemassa olevalle käyttäjälle' voit linkittää valitsemasi hallintapaneelin kautta luodun tunnuksen toimimaan käyttäjätunnuksina sovelluksen ylläpitoon.

Hallintapaneeli: sovellusarkisto - asentaminen

Sivun alaosassa voit syöttää vielä oman sähköpostiosoitteesi kenttään 'Järjestelmänvalvojan sähköposti' sekä määritellä sivustolle tunnistettava nimi kohtaan 'Sivuston nimi'. Loput tietokanta-asetukset sovellusarkisto määrittelee itse, joten niihin ei tarvitse koskea. Paina lopuksi 'Asenna' ja sovelluksen pitäisi asentua muutamassa kymmenessä sekunnissa.

Huom!Asennettuasi sovelluksen sen käytön opettelu ja mukauttaminen tapahtuu kunkin sovellusvalmistajan ohjeiden ja tukisivustojen mukaan. Huomaathan, ettemme voi tarjota käyttötukea kolmannen osapuolen valmistamiin sovelluksiin, vaan tuen saamiseksi tulee kääntyä sovellusvalmistajan puoleen.

Sovellusarkistosta asennetun sovelluksen päivittäminen

Huomaathan myös, että sovellukset edellyttävät säännöllistä päivittämistä, jotta mahdolliset, vanhoista sovellusversioista löydetyt haavoittuvuudet eivät vaaranna webhotellisi tai palvelimemme turvallisuutta. Päivittämätön, monta kuukautta tai vuotta vanha sovellus voi mahdollistaa esimerkiksi kotisivujesi töhrimisen tai haittaohjelmien asentamisen levytilaasi ja pahimmillaan sivujen tilapäiseen sulkemiseen.

Mikäli et ole kytkenyt sovellukselle automaattisia päivityksiä päälle, seuraa säännöllisesti kohdasta 'Sovellukset' -> 'Asennetut sovellukset' onko sovellukseen tullut päivitysversioita. Mikäli päivitettävää on, näet sovelluksen yhteydessä ilmoituksen 'Päivitys saatavana':

Hallintapaneeli: Sovellusarkisto - sovellusten päivittäminen

Huom!Ennen sovelluksen päivitystöihin ryhtymistä suosittelemme ottamaan webhotellista palautuspisteen, jotta voit palauttaa sovelluksen aikaisempaan tilaan, mikäli päivityksessä menee jotakin vikaan.

Klikkaamalla 'Päivitys saatavana' -linkkiä näet sovelluksen versiohistorian ja valitsemalla 'Päivitä nyt' sovellus päivitetään uusimpaan saatavilla olevaan versioon.

Sovellusarkistosta asennettujen sovellusten päivitykset tulisikin aina ensisijaisesti tehdä kuvatulla tavalla sovellusarkiston kautta, jotta sovelluksen integraatio hallintapaneeliin säilyy ehjänä. Päivityksiä on mahdollista tehdä useimmissa sovelluksissa myös sovelluksen oman ylläpitokäyttöliittymän kautta, mutta tätä ei tulisi käyttää, koska tällöin sovellusarkistolle ei välity tietoa tehdyistä päivityksistä ja seuraavan sovellusarkistosta tehtävän päivityksen myötä sovellus voi hajota. 

Wordpress-lisäosien päivittäminen (koskee vain Wordpress-asennuksia)

Wordpress-päivityksetWordpress-julkaisujärjestelmä voi sisältää myös erilaisia lisäosia ja lisäulkoasupohjia, joiden päivittäminen on aivan yhtä tärkeää kuin itse julkaisujärjestelmänkin. Tästä syystä hallintapaneeliin on suunniteltu erillinen käyttöliittymä nimenomaan Wordpress-päivityksiä varten.

Voit suorittaa Wordpress-päivitykset laajemmin myös hallintapaneelista kohdasta 'Webhotellit ja verkkotunnukset' -> 'Wordpress-asennusten tietoturvahallinta ja päivitykset'. Tätä kautta pääset monipuolisempaan näkymään, joka mahdollistaa Wordpress-asennuksesi tarkastelun tarkemmin, mukaanlukien mainittuihin lisäosiin ja ulkoasupohjiin saatavien päivitysten asennuksen.

Wordpress-päivitykset

Käyttöliittymä ilmoittaa, mikäli Wordpress-sovellukselle tai sen lisäosille ja ulkoasupohjille on päivityksiä saatavalla. Nopeimmin nämä saat päivitettyä painamalla 'Asenna kaikki nyt'. Voit kuitenkin tarkastella tarjolla olevia lisäosien päivityksiä tarkemmin käymällä läpi välilehdet 'Lisäosat' ja 'Ulkoasupohjat', joiden alta voit tehdä myös päivityksiä yksittäisiin lisäosiin ja ulkoasupohjiin. (Ominaisuus on näppärä esimerkiksi tilanteessa, jossa yksittäinen lisäosan tai ulkoasupohjan päivitys aiheuttaa yhteensopivuusongelmia, jolloin sen päivittämistä voidaan lykätä myöhemmäksi.) 

Sovellusarkistosta asennetun sovelluksen poistaminen

Mikäli haluat poistaa sovellusarkistosta asennetun sovelluksen, tee se ehdottomasti vain hallintapaneelin kautta kohdasta 'Sovellukset' -> 'Asennetut sovellukset'. Näet täältä listan asentamistasi sovelluksista ja myös painikkeen 'Poista asennus'. Sovellusarkiston kautta asennettujen sovellusten tiedostoja ei saa koskaan yrittää poistaa suoraan levytilasta (esim. FTP:llä) sillä tällöin poistaminen on epätäydellista ja tämä vain rikkoo sovelluksen.

Hallintapaneeli: Sovellusarkisto - sovellusten poistaminen

Paina poistettavan sovelluksen kohdalla 'Poista' ja sovellusarkisto huolehtii sovelluksen poistamisesta automaattisesti.

Takaisin Lue lisää